Kromad er god mad

Der har de senere år været stort fokus på dansk gastronomi og kogekunst. Både her i landet og ikke mindst fra udlandet. Med det nye nordiske køkken kom vi på verdenskortet. Og adskillige Michelin-stjerner til danske restauranter over hele landet har gjort Danmark til et kulinarisk knudepunkt. Turisterne valfarter hertil. Det samme gør gourmeter og kokke fra hele verden. For Danmark kan noget, når det gælder mad.

Trestjernet eller krokøkken?

Men vi ikke kun i verdensklasse, når det gælder 1,- 2- og 3-stjernet mad på fine restauranter med flere måneders ventetid på et bord. Vores stolte kulinariske traditioner strækker sig længere tilbage i historien. Således findes der også et ofte lidt overset køkken – nemlig krokøkkenet. Det er for så vidt ikke et køkken på linje med det franske eller det italienske. Men det borger for god, solid og ikke mindst smagfuld mad lavet af gode råvarer.

God, dansk mad

Typisk er det god, gammeldags mad. Ind i mellem i lidt mere moderne nyfortolkninger. Det er retter som hakkebøffer med bløde løg, flæskesteg, rødspættefilet med persillesovs og tarteletter. Retter som kun de færreste af os, vover at binde an med hjemme i vores eget køkken. For det kommer aldrig helt til at smage som d vor mor – eller mormor – lavede det. Eller som det smager på en af Danmarks mange hyggelige kroer.

Verdens måske mest veludstyrede køkkener

Kromad er altså noget ganske unikt for Danmark. Nøjagtig som det nye nordiske køkken. Vi er et land af madglade gourmeter. Og det vidner mange af vores køkkener også om. De bugner af eksotiske knive, smukke kobbergryder og køkkenmaskiner til ethvert formål. Her er det imidlertid sjældent brun sovs der bruges mest tid på. I stedet henter mange af os inspiration fra lidt fjernere himmelstrøg end Himmerland. Vi laver mad fra Thailand og Japan. Grækenland og Frankrig.

Sæt dig ind i dit valg – inden du vælger

Ofte hentes der også inspiration fra kogebøger og hjemmesider både hvad angår opskrifter, men også når det gælder udstyr. Og netop udstyret er en vigtig del af manges køkkener. Her er både juicere, multihakkere, bagemaskiner og toastmaskiner. Valget af dette udstyr er sjældent tilfældigt, men nøje overvejet, for vi danskere elsker forbrugertests. Guides hvor vi kan hente vejledning til det bedste valg. Både når det gælder udstyr til køkkenet og til resten af hjemmet.

Trænger du til en pause fra dit eget køkken?

Og selv om god dansk kromad næppe laves på en sousvide, så smager det alligevel så himlene synger. Så skulle du komme forbi en af den mange dejlige danske kroer i den nærmeste fremtid? Så snyd ikke dig selv for et godt, dansk måltid mad.