Hvordan måler vi danskernes lykke? - Nyheder - Speakers Club Nyheder - Hvordan måler vi danskernes lykke? - Speakers Club
 

Hvordan måler vi danskernes lykke?

Forleden blev jeg interviewet på P1 Agenda i et program om lykke. Programmet handlede om at flere lande nu vil indføre nationale regnskaber, hvor man måler befolkningens lykke. Denne artikel er bragt i samarbejde med www.levlykkeligt.dk

Forleden blev jeg interviewet på P1 Agenda i et program om lykke. Programmet handlede om at flere lande nu vil indføre nationale regnskaber, hvor man måler befolkningens lykke. Men det store spørgsmål – og det spørgsmål som jeg blev spurgt i programmet – er selvfølgelig hvordan man måler befolkningens lykke? Her er mit svar …

”For at Danmark kan måle national lykke er vi først nødt til at definere hvad vi i det hele taget mener med lykke … Det er noget jeg har tænkt meget over fordi jeg i mange år har forsket i bevidsthedens natur og måden vores sind fungerer på – og hvad det betyder for vores liv og vores lykke.

Og det jeg har opdaget er at selv om alle mennesker ønsker at være lykkelige, så søger de fleste af os lykken det forkerte sted. Og det gør vi fordi vi ikke forstår hvordan sindet fungerer. I modsætning til hvad de fleste mennesker tror, er vores oplevelse af lykke ikke afhængig af ydre omstændigheder og de ting der sker i vores liv. Men af vores tanker og overbevisninger om det der sker for os. Det vil sige at vores lykke afhænger af om vi tror noget er godt eller dårligt. De fleste mennesker er ikke bevidste om denne vigtige mekanisme og tror at det er ydre omstændigheder og hvad de har eller ikke har i deres liv som er årsagen til om de er lykkelige eller ej. Det vil sige at de fleste tror at deres lykke afhænger af ydre omstændigheder såsom deres partner, job, økonomi, hvordan de bor, deres alder, vægt, udseende, helbred, og så videre.

Men hvis vi ser nærmere på det opdager vi at det ikke er sandt. De ydre omstændigheder som gør en person lykkelig kan gøre en anden person ulykkelig. Lad os tage et konkret eksempel … For rigtig mange mennesker i Danmark (og i resten af verden) ville en 3-værelses lejlighed på Østerbro i København simpelthen være lykken. Det ville simpelthen være en drøm at bo her midt i København med alle cafeerne og butikkerne og tæt på vandet. Men hvis du nu bor i en stor villa på Strandvejen og pludselig skal flytte til en 3-værelses lejlighed på Østerbro, vil du sandsynligvis være knap så lykkelig over en 3-værelses lejlighed på Østerbro. Så her kan vi tydeligt se at lykken ikke har noget med selve lejligheden at gøre, men afhænger af de tanker og forventninger en person har til hvordan de skal bo for at være lykkelige.

Det er derfor jeg ofte siger at den korteste vej til lykke er at ønske det du har …!

Og denne mekanisme gælder faktisk for alt i vores liv … Vores oplevelse af vores parforhold, vores job, vores økonomi, vores helbred, vores alder, vores vægt. Hvis vi tror noget er godt og det lever op til vores forventninger, så er vi lykkelige. Og hvis vi tror at noget ikke er godt og det ikke lever op til vores forventninger, så bliver vi ulykkelige. Så enkelt er det faktisk.

Og hvis vi så oven i alt dette tilføjer de tårnhøje forventninger og krav de fleste mennesker i dagens Danmark har til hvad der skal til for at være lykkelig – alle de ydre omstændigheder der skal være på en bestemt måde for at vi kan være lykkelige – ja, så er der ikke noget at sige til at så mange af os er så stressede og ulykkelige. Her er nogle af de seneste tal:

350.000 danskere – næsten hver tiende dansker – lider af angst.
Det er det samme antal danskere som er på lykkepiller.
Lige nu har cirka 200.000 dansker en depression.
Det anslås at 75.000 danskere lider af spiseforstyrrelser.
250.000 danskere lider af alvorlig stress – og 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet.
Cirka 250.000 voksne danskere drikker så meget at de har brug for behandling.

Derfor er det så vigtigt at vi ser på alle de urealistiske forventninger og krav vi har til hvad der skal til for at være lykkelig – og i stedet ser nærmere på måden vores sind fungerer på – for det er her nøglen til lykke findes.

Og når vi gør det - når vi forstår måden vores sind fungerer på, når vi forstår at lykken er en indre begivenhed som ikke er afhængig af ydre omstændigheder - så opdager vi til vores store forbløffelse at lykken er vores natur her og nu. Og at det faktisk kun er alle vores sindssyge forventninger og overbevisninger om hvad der skal til for at være lykkelige der blokerer os fra at være lykkelige nu. Det er lidt af et paradoks.

Så hvis man skal måle nationallykken i dagens Danmark er man nødt til at måle hvor mange mennesker i Danmark forstår måden sindet fungerer på.”

Du kan høre hele radioprogrammet om lykke her.

Barbara Berger er forfatter til mere end 10 selvhjælpsbøger som er udkommet på mere end 30 sprog, blandt andet bestsellerne ”Er du lykkelig nu?”, ”Vejen til kraft” og ”Det vågne menneske” (med Tim Ray). Du kan læse mere om Barbara og hendes arbejde på www.beamteam.com