Det behøver ikke være så surt at være sund! - Nyheder - Speakers Club Nyheder - Det behøver ikke være så surt at være sund! - Speakers Club
 

Det behøver ikke være så surt at være sund!

Ernæringseksperten Christian Bitz gik fra at leve et fanatisk liv med maratonløb, styrketræning og streng diæt til en livsstil, hvor der nu også er plads til venner og en flaske rødvin med konen. Sundhedsrealisme kalder han sin nye livsstil, og så er han i øvrigt blevet mere lykkelig.

Først da en gammel ven en dag spurgte om jeg var syg, indså jeg, at der var noget galt. Sådan fortæller Christian Bitz om det øjeblik, hvor femøren faldt og siden da er hans opfattelse af sundhed blevet mere og mere nuanceret.

Inden da havde Christian levet et asketisk liv, hvor han kun spiste det, der kunne gøre ham tyndere & stærkere – så sixpacken stod helt skarpt defineret. Modelkarrieren kørte på skinner og når han ikke var på photo-sessions stod programmet på hård styrketræning eller maratonløb. Jeg medbragte min egen mad, når jeg blev inviteret på middag og når drengene mødtes for at se fodbold meldte jeg fra, fordi jeg ikke ville drikke øl – der var jo for mange kalorier i fortæller Christian Bitz om sin tidligere livsstil.

Luk munden og let røven

Siden da er den nu 32-årige Christian blevet uddannet som ernæringsekspert ved Landbohøjskolen, og når han ikke optræder på Go’morgen Danmark på TV 2, rejser han riget tyndt med sit foredrag om sundhedsrealisme ”Luk munden og let røven”. For det handler stadig om at leve sundt – og hvis man gerne vil leve sundt, så skal man altså spise rigtigt og røre sig mere – men der kan sagtens være plads til det sjove også – de ting, som giver livskvalitet, fortæller Christian.

Sund og slank er i øvrigt ikke det samme pointerer Christian. Jeg har set rigtig mange unge piger og drenge, som er tynde, men som propper sig med alt muligt klamt, light-produkter og ting fyldt med tilsætningsstoffer. Jeg vil gerne arbejde for, at fokus flyttes lidt væk fra vægt og mere over på sundhed – hvordan får vi energi, hvordan får vi bedre livskvalitet og hvordan får vi et bedre sexliv – så gør det ikke så meget, om vi har 2-3 kilo for meget på kroppen.

Jeg ved godt, at der ugentligt popper nye eksotiske måder op, til at tabe sig eller leve mere sundt. Men det er altså ikke raketvidenskab. Når det kommer til sundhed kan man ved at ændre nogle ganske få madvaner komme rigtigt langt – og hurtigt. Det er ikke tidskrævende, det er ikke dyrere – det er bare smartere.

Der skal være plads til livet

Jeg husker ikke, hvorfor jeg levede så fanatisk dengang. Men jeg ved bare, at glæden ved at løbe et maraton ikke er stor, hvis man ikke har nogle venner at dele oplevelsen med. Og jeg ved, at fornøjelsen ved at blive 140 år gammel er begrænset, hvis man aldrig har stået foran Orange Scene på Roskilde Festival.

Det hele skal hænge sammen og der skal være plads til at leve livet. Mange mennesker sætter sig urealistiske mål, og så oplever de, at de mister motivationen efter kort tid, når de oplever at de ikke kan leve op til deres egne mål. De fleste mennesker kan bare ikke nå i Fitness 4 gange om ugen og samtidig bruge 2 timer på at forberede rawfood, når de har et fuldtidsarbejde og også lige skal hente børn og handle ind.

Jeg kan godt lide at vise folk, hvordan de kan lave nogle konkrete retter, som kan rykke ved deres sundhed i stedet for bare at sige, at de skal spise mere grønt, fortæller Christian og fortsætter, mange skal hjælpes lidt på vej, men når først de oplever hvor nemt og hurtigt man kan rykke sin sundhed, så bliver de nye træningsråd og retter til nye, sunde vaner.

Slik & rødvin

Tiden med familien bliver prioriteret højt hos Christian som har en kone og to børn, som han elsker at være sammen med. Men Christian arbejder meget og derfor lever man i familien Bitz også med en masse kompromisser – ganske som i alle danske familier. Når jeg er hjemme bruger jeg rigtig meget tid i køkkenet sammen med mine børn, hvor jeg lærer dem at tilberede en sund og nuanceret kost, men de er også glade for chokolade og det skal der også være plads til. Og når børnene er lagt, så snupper konen og jeg også et par glas vin en gang imellem – fordi vi har lyst.

Sundhed skal ikke være en sur pligt eller straf, men en måde til at opnå højere livskvalitet, få mere ud af livet og få mere energi til at nå sine livsmål slutter Christian af.

Christian selv har fået opfyldt sin livsdrøm – at kunne leve af det, han brænder for, og han har tænkt sig at fortsætte med at holde foredrag og skrive bøger om sundhedsrealisme, så længe folk orker høre på ham.
Christian kan opleves i Radisson BLU Falkonér d. 24 august, hvor han optræder i Speakers Club sammen med den 4-dobbelte verdensmester i fridykning Stig Åvall Severinsen.