Den moderne kvindes lederstil - Nyheder - Speakers Club Nyheder - Den moderne kvindes lederstil - Speakers Club
 

Den moderne kvindes lederstil

Som kvindelig leder skal du være opmærksom på at fremvise en god balance mellem dine feminine og maskuline kompetencer. Du skal udnytte de empatiske og relations skabende kompetencer, du har som kvinde, men samtidig være klar over, at du som leder altid skal kunne levere resultater.


Som kvindelig leder skal du være opmærksom på at fremvise en god balance mellem dine feminine og maskuline kompetencer. Du skal udnytte de empatiske og relations skabende kompetencer, du har som kvinde, men samtidig være klar over, at du som leder altid skal kunne levere resultater.

Modsat det vi lærer gennem hele skolesystemet, nemlig at skabe resultater, så kræver det moderne
lederjob, at vi samtidig har stærke sociale færdigheder og er stærke ud i kunsten, at kunne skabe relationer.

Ifølge sociolog Emilia van Hauen er den moderne leders vigtigste rolle, at skabe relationer. Det er nemlig evnen til at skabe givende relationer til sine medarbejdere og mellem sine medarbejdere, der efterfølgende skaber de store resultater for både lederen og den samlede virksomhed.

Her kan den kvindelige leder glæde sig over, at hun har nogle kulturelt betingede fordele i forhold til sine mandlige kolleger.

”Mænd er kulturelt opdraget til at være autonome, produktive og til at levere resultater. I eventyrerne er det altid Prinsen, der tager på eventyrrejse. Det er ham, der skal ud og erobre Prinsessen, som blot skal se yndig ud og vente på at blive reddet af prinsen. Dernæst skal hun giftes, for så at blive mor. Kvinder søger fællesskab og relationer. Det er kvinderne, der genskaber det eksisterende og sørger for stabiliteten. Hun bliver dermed den sociale lim på mange arbejdspladser, fortæller  Emilia van Hauen.

For mænd gælder det modsatte.”Hvis en mandlig chef er blevet skilt to gange, kan det indikere, at han ikke er i stand til at skabe udviklende og stabile relationer – og det kan blive et problem. Hvis en kvindelig leder er for orienteret mod sin karriere, er det mistænkeligt. Det er bedre, at hun er i gang med sit tredje ægteskab, end at hun er single og kun gift med sit job. Det forventes af en kvinde, at hun også prioriterer sit privatliv”, påpeger Emilia van Hauen.

Hun ser dette som årsagen til at en markant leder som Hillary Clinton, har virket fremmedgørende på mange. Præsidentfruen valgte at blive hos sin mand – ikke pga. kærlighed – men for at kunne indfri sine arbejdsmæssige ambitioner. Dermed er der opstået en ubalance mellem hende maskuline og femine værdier, og
den måde dette er kommet til udtryk på. Ifølge Emilia van Hauen skal kvindelige ledere være klar over følgende:

1) Hvis du som kvinde klæder dig som en mand, virker du mere utroværdig end de kvinder der klæder sig som kvinder ”bør” se ud. Det forventes at du fremviser dine unikke kvindelige sider, som f.eks. det udslåede hår, de røde læber og de høje hæle.

2) Har du en høj social intelligens og gode empatiske evner, er det ikke en modsætning til også at kunne skabe gode resultater. Men, som kvinde fungerer det ikke, hvis du kan skabe resultater, men samtidig er social uintelligent – det bliver utroværdigt.

3) Uden resultater har du ikke noget leder job i ret lang tid. Du kan ikke bare være relations-skaber.

4) Du bliver ansat på dine faglige kvalifikationer, men fyret på din personlighed. Dette gælder dog i mindre grad for kvinder end for mænd.

5) Pas på med ikke at dyrke en ”kærligheds organisation”, hvor du påtager dig ansvaret for at alle dine medarbejdere bliver lykkelige.

6) Mandlige topchefer er bange for at fremstå som magtliderlige. Mænd der ønsker magtklinger negativt – mens kvinder der i dag højlydt ønsker magt er klart positivt.